{ "title": "Atipik Zatürre", "image": "https://www.zaturre.gen.tr/images/atipik-zaturre.jpg", "date": "21.01.2024 10:33:37", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Atipik Zatürre, mikrooplazma insanların solunum sistemlerinde enfeksiyon yapıcı bir bakteridir. Fakat çok ilginç bir şekilde bu bakterilerin hücre duvarları olmadığı için sefalosporin ve penisilinlere karşı dirençlidir. İlk yıllarda bu bakteriye antibiyotikler etki etmediğinden dolayı virüs sanmışlar ve onu keşfeden bilim adamının ismi olan Eaton ajanı adı verilmiştir. Daha sonra uzun ince yapışkan bir uca sahip ve hiçbir duvarı bulunmayan bu canlının bir bakteri olduğunu fark edilmiş ve mikroplazma adı verilmiş. Bu garip bakterinin yaptığı zatürreye de atipik atipik zatürre (Pnömoni) denmiştir.

Mikroplazma bakterisi diğer birçok bakterinin ve virüslerden farklı olarak yıl boyunca atipik zatürre hastalık yapabilme özelliğine sahiptirler. Yeni bahar veya kış aylarından sık hastalık yaptığı söylenemez. Fakat 4-5 yılda bir salgınlara neden olduğu da görülmektedir. En fazla okul çağı çocuklarında akciğer enfeksiyonu yapar 3 yaş altındaki çocuklarda enfeksiyon Yapması çok ender olarak görülebilir. 3-15 yaş arasındaki çocuklarda ise toplumdan kazanılmış pnömoni enfeksiyonların %10-%30'u mikroplazma kaynaklı olabilir. Mikroplazmanın yaptığı ana hastalık Zatürredir. Bakteriler alındıktan sonra ilk zamanlarda boğaz ağrısı, ateş, kuru öksürük, halsizlik, ses kısıklığı ile başlar.

Atipik Zatürre Klinik Bulgu ve Belirtileri?

Zamanla alt solunum yolu enfeksiyon tablosu yerleştirilir. Balgamlı öksürük, hırıltı, göğüs ağrısı, klinik seyri değişken olmakla birlikte İki haftadan sonra tablonun iyice kötüleştiği görülmektedir. Büyük çocuklarda ise beyaz köpüklü balgam çıkarabilirler. Klinik şikâyetleri muayene ile saptanandan daha ağır olabilir. Mikroplazm bakterisi astımlı hastalarda daha çok önemli kazanır. Ayrıca mikroplazma daha ender olarak sinüzit orta kulak iltihabı ve bronşitte yapabilmektedir.

Atipik zatürre insanların solunum sistemlerinde enfeksiyon yapıcı bir bakteridir. Fakat çok ilginç bir şekilde bu bakterilerin hücre duvarları olmadığı için sefalosporin ve penisilinlere karşı dirençlidir. İlk yıllarda bu bakteriye Antibiyotikler etki etmediğinden dolayı virüs sanmışlar ve onu keşfeden bilim adamının ismi olan Eaton ajanı adı verilmiştir. Daha sonra uzun ince yapışkan bir uca sahip ve hiçbir duvarı bulunmayan bu canlının bir bakteri olduğunu fark edilmiş ve mikroplazma adı verilmiş. Bu garip bakterinin yaptığı zatürreye de atipik Pnömoni denmiştir.

Mikroplazma bakterisi diğer birçok bakterinin ve virüslerden farklı olarak yıl boyunca hastalık yapabilme özelliğine sahiptirler. Yeni bahar veya kış aylarından sık hastalık yaptığı söylenemez. Fakat 4-5 yılda bir salgınlara neden olduğu da görülmektedir. En fazla okul çağı çocuklarında akciğer enfeksiyonu yapar 3 yaş altındaki çocuklarda enfeksiyon Yapması çok ender olarak görülebilir. 3-15 yaş arasındaki çocuklarda ise toplumdan kazanılmış pnömoni enfeksiyonların %10-%30'u mikroplazma kaynaklı olabilir. Mikroplazmanın yapacağı ana hastalık Zatürredir. Bakteriler alındıktan sonra ilk zamanlarda boğaz ağrısı, ateş, kuru öksürük, halsizlik, ses kısıklığı ile başlar.

Zamanla alt solunum yolu enfeksiyon tablosu yerleştirilir. Balgamlı öksürük, hırıltı, göğüs ağrısı, klinik seyri değişken olmakla birlikte İki haftadan sonra tablonun iyice kötüleştiği görülmektedir. Büyük çocuklarda ise beyaz köpüklü balgam çıkarabilirler. Kinik şikâyetleri muayene ile saptanandan daha ağır olabilir. Mikroplazm bakterisi astımlı hastalarda daha çok önemli kazanır. Ayrıca mikroplazma daha ender olarak sinüzit orta kulak intihabı ve bronşit de yapabilmektedir.

Atipik Zatürre Nasıl Konur?

Bakteri Kültürü: Mikroplazma bakterileri çok özel ve besleyici bir ortamda yapılması teknik olarak da çok zor şartlarda nazlı bir şekilde üretilmektedir. Bakterilerin balgam kültüründe üretilmesi oldukça zor bundan dolayı özellikle ticari amaçla laboratuvarlarda üretimi pek yapılmamaktadır.

Akciğer Filmi: Mikroplaşmaya özel olarak bir görüntüsü yoktur.

Kan Testi: 3 hafta aralıklarla 2 defa yapılan kan testlerde yükselme mikroplanzma bakterisi mide kanserine karşı antikorların yükselmesinin gösterilmesi tanı koydurucu olabilir.

Salgılardan Mikroplazma DNA Testi: Polimeraz zincir reaksiyonu (PZR-PCR denir) bu testi ile mikroplanma anının gösterilmesi hem daha doğruluğu yüksek Hem de hızlı ve özgündür. Penisilin grubu antibiyotikler pek etkili olmadığından makrolit denilen antibiyotik gruptan olan antibiyotiklerle 10 gün kadar tedavi edilmesi gerekir.
" } ] }