{ "title": "Bebeklerde Zatürre", "image": "https://www.zaturre.gen.tr/images/bebeklerde-zaturre.jpg", "date": "21.01.2024 09:51:13", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "
Bebeklerde zatürre, canımızdan çok sevip, korumak için elimizden geleni yaptığımız çocuklarımız. Canları acıdığında bizim de canımız yanar, hasta oldukların da baş ucunda sabahlarız. Peki onlar hasta olmasın diye elimizden geleni yapıyoruz ama hastalıklar hakkında neyi ne kadar biliyoruz hiç düşündünüz mü? Solunum yolu enfeksiyonları özellikle de zatürre dünyada ve ülkemizde çocuk hastalıkları ve çocuk ölümlerinin en büyük nedenleri arasında yer almakta iken biz bu hastalığı ne kadar tanıyoruz, belirtilerini ne kadar doğru biliyoruz, çocuklarımız için neler yapabiliriz? İşte bu makalemizde zatürre ile ilgili belirtileri, nedenleri ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

Bebeklerde zatürre: Zatürre, üst solunum yollarında bulunan ve hastalık yapan mikropların soluk borusu, akciğerler ve akciğer içi hava yollarının iltihaplanması durumudur. Yani kısaca akciğerlerin enfeksiyon kapması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu enfeksiyona bakteriler, virüsler ya da parazit ve mantarlar neden olabilmektedir. Bebekler de bağışıklık sisteminin zayıf olması zatürre oluşumunun sebeplerindendir.

Bebeklerde zatürrenin nedenleri: Bebeklerin vücutları enfeksiyonlara karşı daha savunmasız ve dirençsizdir. Bu nedenle bebeklerin zatürre ye yakalanma ihtimalleri yüksektir. Zatürrenin bağışıklık sistemi kapasitesi düşük bebeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Bunlar prematüre bebekler, daha evvel başka bir enfeksiyon geçirmiş ve vücut direnci azalmış bebekler, kalp ve akciğer sorunları ile doğan bebeklerdir.

Bebeklerde zatürrenin belirtileri: Bebeklerde zatürre atakları çok kısa bir zamanda oluşabildiği gibi, günlerce de devam edebilir. Genelde soğuk algınlığı ve zatürre semptomları başlangıçta birbirine çok benzediği için ayırt etmek zor olabilir. Eğer bebeğinizde aşağıdaki belirtilerin birkaçı aynı anda seyrediyorsa hiç zaman kaybetmeden mutlaka bir hekime götürmelisiniz.
Bunlar ilk aşamada gözlemlenebilen belirtilerdir. İleri aşamada durum daha ciddi boyutlara ulaşır ve daha şiddetli zatürre belirtileri ile kendini gösterir ve mutlaka doktor müdahalesine ihtiyaç vardır.
Bunlar bilinen ciddi belirtilerdir ve asla ihmale gelmez. Bu durumda asla zaman kaybetmemeli ve doktora gidilmelidir.

Bebeklerde zatürre tedavisi: Uygulanacak tedavi şekli hastalığın şiddetine göre değişmektedir. Hastalık hafif seyrediyorsa verilen ilaçlar ve istirahat ile evde tedavi etmek mümkündür. Belirtiler şiddetli ise uygun görülen tedavi ye hastane de devam edilmesi istenilebilir. Eğer hasta evde tedavi edilecek ise bazı durumlara dikkat edilmelidir. Bebeğinize bol sıvı takviyesi (Su ya da süt) gerekmektedir, mümkün olduğunca dinlenmesi için uygun ortam hazırlanmalıdır, bebeğinizin tırnak ve dudaklarını sürekli kontrol edip herhangi bir morarma durumunda hastaneye götürün, bebeğinizin yeterince büyük ve sağlıklı ise ibuprofen ve bebek parasetamolü verin. Daha ciddi boyutlarda ise de tedavi şekli değişmektedir.
" } ] }