{ "title": "Çoçuklarda Zatürre Hastalığı", "image": "https://www.zaturre.gen.tr/images/cocuklarda-zaturre-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 06:27:17", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Çocuklarda Zatürre Hastalığı, çok sık olmasa da özellikle kış aylarında beslenme sorunu yaşayan ve yaşam koşulları iyi olmayan çocuklarda görülen bir hastalıktır. Son derece ciddi bir hastalık olup ölüme kadar varabilen ciddi sonuçları olabilir. Çocukların yakalandığı bazı soğuk algınlığı ya da gribal enfeksiyonların tedavi edilmediği durumlarda ilerleyerek zatürre hastalığına sebep olduğu bilinmektedir. Zatürre hastalığı özellikle okul çağındaki çocuklarda bulaşma yolu ile de sık görülebilir.

Çocuklarda Zatürre Hastalığı Neden Olur?

Çocuklarda zatürre hastalığı, akciğerlerin iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bazı bronşit ve bronşiyolit türleri de zatürre hastalığına dönebilir. Özellikle kış aylarında çocuklar enfeksiyonlara açık bir şekilde okulda ve sokakta hastalık kapabilir. Bunun yanı sıra yaşam koşulları iyi olmayan yani yeterli beslenmeyen ve yeteri kadar ısı olmayan ortamlarda yaşayan çocuklarda sıkça üst solunum yolu enfeksiyonlarına rastlanır. Özellikle üst solunum yolu hastalıkları son derece bulaşıcı ve tedavi edilmemesi halinde zatürreye dönebilir. Zatürre hastalığı son derece ciddi bir hastalıktır ve belirtileri görüldüğü anda bir hekime başvurulmalı ve derhal tedavi edilmelidir. Zatürre hastalığının başlıca belirtileri;
Belirtilerin bir ya da birkaçını gösteren çocuk derhal bir çocuk hekimine ya da bir kulak burun boğaz uzmanına götürülmelidir. Zatürre tanısı konulması için çocuğun balgamından ya da boğaz akıntısından kültür yapmak gerekir. Yapılan kültür sonucunda saptanacak uygun antibiyotik ile tedaviye başlanır.

Çocuklarda Zatürre Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda zatürre hastalığı özellikle erken teşhis edilirse kolaylıkla tedavi edilebilir. Çocuğa yapılacak laboratuvar testleri ile uygun antibiyotik saptanır ve tedavi kısa sürede başarılı olur. Hastalığın ilerlediği veya geç teşhis edildiği dönemlerde yataklı hastane tedavisine gerek görülebilir ya da oksijen çadırı tedavisi uygulamak gerekebilir. Özellikle zatürre bir yaşından küçük çocuklarda görülmüş ise günde birkaç doz oksijen vermek gerekebilir aksi halde bebek beslenmekte ve soluk alıp vermekte sorun yaşayabilir.

Zatürre hastalığında önemli olan çocuğu bu hastalıktan korumaktır. Beslenme ve beden direncini yüksek tutmak önemli ölçüde koruyucu olacaktır, ayrıca okul çağındaki çocukların enfeksiyon kapmamaları için birbirlerine özellikle kış aylarında çok yakın olmamaları ve sık sık el yıkamaları önemlidir. Beslenmelerinde bol C vitamini almaları ve protein açısından zengin beslenmelidir.
" } ] }