{ "title": "Gebelikte Zatürre", "image": "https://www.zaturre.gen.tr/images/gebelikte-zaturre.jpg", "date": "20.01.2024 18:54:57", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Gebelikte zatürre, nedeni olabilecek bakteriler pnömokok gibi bakteriler olabileceği gibi grip virüsü, suçiçeği virüsü ve kızamık virüsü gibi virüslerde gebelikte zatürreye neden olabilecek virüslerdir. Bu gibi durumlarda şüphelenilen hastalarda erken tedavi çok önemlidir. Gebelikte zatürre (Pnömoni) hastalığı oldukça tehlikelidir, yüksek ölüm riski çok fazladır ve anne karnında bebek ölümüne neden olmaktadır.

Zatürre, akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla oluşan bir hastalık çeşididir. Zatürre yüksek ateş, kaslarda ve boğazda sancı, öksürük ve koyu balgam ile kendini belli eden tehlikeli bir hastalıktır. Günümüzde 100 zatürre hastalığından 5 tanesi ölümle sonuçlanmaktadır. Bunun sebebi ise bakterilerin çok hızlı bir şekilde kana karışması ve vücuda yayılmasından kaynaklanmaktadır. Zatürre hastalığı hızlı ve kolayca yayılan bulaşıcı bir hastalıktır. Bu yüzden istatiksel sonuçların oranı oldukça yüksektir. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, her sene 90 bin kişiden fazla zatürre hastalığına yakalanmakta ve bunlardan 3 bini hayatını kaybetmektedir.

Gebelikte zatürre oluşumuna neden olabilecek etkenler

Hastada astımın varlığı, grip gibi üst solunum enfeksiyonları, hapşırık ve öksürük sırasında yayılan virüs ve bakteriler, kansızlık, zatürreli başka hastalarla yakın temas, hamilelik döneminde kullanılan çeşitli ilaçlar, erken gebeliği önlemek için yapılan girişimler, gebelikte bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi zatürre oluşumuna neden olmaktadır.

Gebelikte zatürre belirtileri nelerdir?
Yukarıda bahsedilen belirtiler görüldüğü zaman hemen acil olarak Uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir. Erken tedavi için bu durum oldukça önemlidir.

Zatürre hastalığının gebeliğe etkenleri
Gebelikte zatürre tedavisi, hastalığın şiddetine göre belirlenir ve şiddetine göre farklı tedaviler uygulanmaktadır. Hafif yaşanan zatürre hastalığı, antibiyotik kullanımı ve balgam söktürücü ya da yumuşatıcı ilaçlarla tedavi edilir. İlaç kullanımından belirli bir süre sonra hasta tekrar Uzman bir hekim tarafından muayene edilerek, kontrol edilir ve zatürre rahatsızlığın ilerleyişi hakkında bilgi edinilir. Aşırı ağır zatürre hastalığı yaşayan hastalar için ise gözlem altında tutularak, hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi şarttır. Hasta mutlaka 7-10 gün arası gözlem altında tutulur ve bu süre içinde tedavi uygulanmalıdır. Ayrıca tedavi süresi hastanın durumuna göre değişmektedir. Ağır zatürre durumlarında antibiyotik damardan sıvı olarak verilir ve solunum, oksijen desteği ile verilerek tedavi edilir.

Zatürre aşısı ile zatürre hastalığından korunma günümüzde çok önemli olmakla beraber, gebelikte zatürre aşısı kesinlikle önerilmemektedir. Bu durum aynı zamanda emziren anneler içinde geçerlidir.

" } ] }