{ "title": "Sulu Zatürre", "image": "https://www.zaturre.gen.tr/images/sulu-zaturre.jpg", "date": "19.01.2024 17:13:28", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Sulu zatürre, tıptaki adıyla pnömokok enfeksiyonu- ölüme neden olabilecek yüksek riskli hastalıklardan bir tanesidir. Sulu zatürre özellikle küçük çocukları ve yaşlıları daha çok etkilemektedir. Çünkü bu kişilerin bağışıklık sistemleri normal kişilere göre daha zayıftır. Sulu zatürre kendini aniden gösteren bir hastalıktır. Ani belirtilerle ortaya çıkan bu hastalık bir anlamda sinsi olarak ilerleme gösterir. Sulu zatürre rahatsızlığı ile ciğerlerde su dolu baloncuklar oluşur ve bu nedenle hastanın hayati giderek ortadan kaybolmaya başlar.

Sulu Zatürre Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sulu zatürre bir anda ortaya çıkan yüksek ateşle kendisini göstermektedir. Hastada bir anda 39 derece ateş meydana gelmektedir. Bu belirtinin yanı sıra hastada şiddetli öksürük ve beraberinde koyu renkli balgam da görülmektedir. Bu belirtiler hastaların yaşına göre bazen değişiklik gösterebilmektedir. Gençlerde bu belirtilerin yanı sıra titreme de meydana gelebilir. Tüm bu belirtilerin ortaya çıkmasıyla birlikte hastada yorgunluk ve halsizlik de baş göstermektedir. Bu yorgunlukla birlikte hastada bilinç kaybı da meydana gelebilmektedir.

Sulu zatürrenin bu kadar tehlikeli olmasının nedeni ciğerlerdeki baloncukların patlamasıyla tüm bakteriler kanla birlikte vücuda yayılır. Bu durum da ölümcül sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Sulu zatürre diğer insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır. Üst solunum yolları ile bulaşan bakteriler vücutta gelişerek hastalığı ortaya çıkarmaktadır. Hastalık hasta kişiyle sağlıklı kişinin en az 2 metre yakınlaşması ile bulaşabilmektedir. Solunum yoluyla bulaşan bakteriler önce burun ve ağız boşluğuna yerleşirler ve burada koloni kurarlar. Daha sonra da buradan solunum yoluyla ciğerlere ulaşırlar.

Sulu zatürre dört adımda tespit edilir ve tedavisi uygulanır. Öncelikle hastalığın tanısı yapılır ve şiddeti konusunda değerlendirme yapılır. Sulu zatürre için genel tedavi uygulaması antibiyotik ile yapılmaktadır. Son adımda da tedavi sürecinin takibi sürecin sonlandırılması sağlanır.
" } ] }