{ "title": "Yeni Doğan Bebekte Zatürre", "image": "https://www.zaturre.gen.tr/images/yeni-dogan-bebekte-zaturre.jpg", "date": "23.01.2024 06:20:09", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Yeni doğan bebekte zatürre, zatürre akciğerlerin enfeksiyon kapması sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Bu enfeksiyona parazit, bakteriler, virüsler veya mantarlar sebep olabilir. Bebeklerde özellikle bağışıklık sisteminin güçsüz olması nedeniyle zatürre görülebilir. Çoğu zatürre vakalarında hastalığın başlangıcında burun ve boğazın müdahil olduğu solunum sisteminin üst seviyelerinde enfeksiyon oluşur. Bebeğin boğazı tahriş oldu ise veya en az iki gündür hafiflemeyen soğuk algınlığı var ise zatürrenin ilk belirtileri görülmeye başlandığı söylenebilir.

Yeni doğan bebekte zatürre belirtileri nelerdir?

Zatürre atakları çok kısa bir zaman dilimi içine de sığabilir, günlerce de sürebilir. Genel soğuk algınlığı ve zatürre birbiri ile ilişkili olduğu için bunları ayırt etmek mümkün olmayabilir. Ebeveyn kolaylıkla zatürrenin belirtilerinin soğuk algınlığı ile karıştırarak hemen yapılması gerekli hamleleri yapmayabilirler. Şayet bebeğiniz aşağıdaki belirtileri gösteriyor ise tereddüt etmeden onu doktora götürmeniz gerekmektedir. Bunlar:
Bu ilk belirtilerin dışında bazı vakalarda bebekler daha ağır zatürre belirtileri göstermeye başlayabilirler. Bu hastalık belirtilerine doktor müdahale etmelidir:
Yeni doğan bebekte zatürre Neden Olur?

Yeni doğan bebekte, vücutlarının enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olması bebekleri zatürreye yakalanmaya daha açık duruma getirir. Bazı mikroorganizmalar zatürreye sebep olabilir.

Zatürre hastalığının bağışıklık sistemi kapasitesi düşük olan bebeklerde görülme ihtimali daha yüksektir
Yeni doğan bebekte zatürre Tanısı Nasıl Konulur?

Bebekte zatürre tanısı üç farklı aşamada konur. İlk aşamada hekim stetoskop yardımı ile bebeğinizin akciğerinde herhangi bir sıvı oluşumu olup olmadığını kontrol eder. Ayrıca bebeğinizin nabzını ölçebilir veya sizin fark ettiğiniz başka belirtileri sorabilir.

Teşhisin ikinci aşamasında ise doktorunuz büyük ihtimalle göğüs X - ray görüntüsü isteyerek hastalığın akciğere verdiği hasarın ne kadar olduğunu saptamaya çalışacaktır. Tanının bu aşaması yalnızca doktorunuz bebekte gerçekten bir şeylerin yanlış gittiğini düşünür ise gerekli olacaktır. Mukus ve kan testlerinden oluşan üçüncü aşamanın sonunda ise enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın tipi ortaya çıkacaktır.

Yeni doğan bebekte zatürre Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi şekli hastalığın şiddetine göre değişir. Hastalık normal seyrediyor ise evde tedavi mümkündür. Belirtiler şiddetli bir hal aldı ise tedavi için hastaneye gidilmelidir.

Yeni Doğan Bebeğin Evde Bakımı Nasıl Yapılır?

Zatürre hastalığına yakalanmış bebekler için evde uygulanabilecek tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:
Yeni doğan bebeğe antibiyotikler: Bebeğinizdeki zatürre hastalığı bakteri kaynaklı ise antibiyotik verilmesi uygundur. Virüs kaynaklı oluşmuş ise antibiyotikler bir işe yaramaz. Ancak bebeğinizin bağışıklık sistemi bir zaman sonra hastalık belirtilerinin yok olmasını sağlayacaktır.

Yeni Doğan Bebeğe Bol Su ve Oksijen Temin Edilmesi: Hastaneye yatmak zorunda kalan bebeklere damla halinde antibiyotik verilmelidir ve susuz kalmadıklarından emin olunmalıdır. Bebeğin nefes almakta zorluk çektiği durumlarda ise yeterince oksijen aldığından emin olmak amacıyla oksijen maskesi de kullanılabilir.

Yeni Doğan Bebeğe Düzenli olarak İlaçları Vermek: Bebeğinize ilaçlarını herhangi bir aksaklık olmadan zamanında ve doğru oranda verdiğinizden emin olun. Bu sayede hem bebeğinizde daha hızlı iyileşme görülür hem de diğer aile fertlerinin hastalığa yakalanma riski düşer.

Yeni Doğan Bebeklerde Öksürük ve Aşırı Mukusu Gidermek: Zatürre nedeniyle bebekler de görülen öksürük, zatürrenin en aktif belirtisidir ve özellikle bebeklere çok sıkıntı verebilmektedir. Öksürük nöbetleri sırasında bebeğin ağzından mukus da gelebilir. Böyle durumlarda ağzındakini tükürmesini sağlayın. Eğer Bunu yapamayacak kadar küçükse ağzındaki mukusu dışarı çıkarmak için sırtına hafifçe vurun. Özellikle geceleri boynunun altına bir yastık koymak mukusun bebeğin boğazında kalmamasını sağlamak açısından güzel bir yoldur.

Yeni Doğan Bebekleri Zatürreden Korumanın Yöntemleri Nelerdir?

Bebeğinizi zatürreden korumak için şu koruyucu önlemleri almak gereklidir.
" } ] }