{ "title": "Zatürre Aşısı", "image": "https://www.zaturre.gen.tr/images/zaturre-asisi.jpg", "date": "21.01.2024 15:26:02", "author": "Balkar", "article": [ { "article": "
Halk arasında zatürre aşısı olarak bilinen aşının bilimsel adı pnömokok aşısıdır. Zatürre aşısının, pnömokokların yaptığı menenjit, septisemi gibi ağır hastalıklara karşı koruyuculuğu bulunmaktadır. Kişiden kişiye ve aşıya göre değişmekle birlikte, kişileri, %10-50 oranında orta kulak iltihabı ve sinüzit gibi basit enfeksiyonlardan da koruyabilmektedir.

Günümüzdeki zatürre aşısının yıllardır uygulanmakta olan polisakkarit pnömokok aşısından en önemli farkı, özel ve zor üretim teknolojisi sayesinde henüz yeterince güçlü olmayan yeni doğanların bağışıklık sistemini bile uyarabilecek güçte olmasıdır. Bu da bize zatürre aşısının, doğumun ikinci ayından itibaren yapılabilir olmasını sağlar. Oysa polisakkarit pnömokok aşısı ikinci yaştan önce yapılamamaktaydı.

Amerika'da ve Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde 2000'li yılların başından beri uygulanan modern zatürre aşısı, oldukça pahalı bir aşıdır. Bu aşı, ülkemize de 2005 yılında giriş yapmıştır.

Bilinen önemli iki zatürre aşısı Prevenar ve Pnömo 23 aşılarıdır. Prevenar adlı zatürre aşısında, Pnömo 23 aşısındaki 23 bakteri tipinden sadece 7 tanesi bulunur, ama konjüge aşıdan daha etkili sonuçlar alınabilmektedir. Çünkü konjüge aşı (Prevenar) bağışıklık sistemini daha güçlü bir şekilde uyarabilen bir teknolojiyle üretildiğinden dolayı daha uzun süreli ve daha güçlü bir koruma sağlamaktadır. Bahsi geçen 7 bakteri tipi pnömokok menenjit, zatürre, bakteriyemi gibi en ağır enfeksiyon yapan bakteri tipleridir. 2008'den beri Sağlık Bakanlığı tarafından tüm ülkede ücretsiz olarak dört doz, 7'li aşı olarak da bilinen Prevenar uygulanmaktaydı fakat Mayıs 2011 tarihi itibariyle Sağlık Bakanlığı, 7'li yerine 13'lü aşı uygulamasına geçmiştir. Konjüge pnömokok aşısı (Prevenar) aynı zamanda, Hib aşısı gibi bir menenjit aşısıdır.

Yeni doğanlarda zatürre aşısı için önerilen en erken başlama süresi, ikinci ya da üçüncü aydır. Zatürre aşısı takvimi, 2. 4. 6. 12. Aylarda olmak üzere toplam 4 doz olarak uygulanmaktadır. 7'li aşının ruhsatı 9 yaşa kadar sürmektedir fakat 5 yaş üstü çocuklarda bu zatürre aşısı uygulamalarına çok gerek görülmemektedir. Fakat özel durumlarda eğer Uzman doktorunuz önerirse veya aile kendi isteği üzerine 5-9 yaş arasında da zatürre aşısı uygulanabilmektedir. 13 zatürre aşısı ise 5 yaşa kadar uygulanabilir. Daha önce Prevenar 7 ile aşılanan çocuklar 1 yıl sonra 2 doz veya 2-5 yaş arasında tek doz olarak 13'lü aşı ile aşı takvimlerini tamamlayabilirler. Zatürre aşılarının gözlenen çok ciddi yan etkileri bulunmamaktadır ama bazen aşı yapılan bölgede şişme, kızarma veya ateş gibi yan etkilerin geçici olarak görülmesi mümkündür.
" } ] }