{ "title": "Zatürre Beslenme", "image": "https://www.zaturre.gen.tr/images/zaturre-beslenme.jpg", "date": "20.01.2024 16:06:46", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Zatürre beslenme tedavi sırasında büyük öneme sahiptir. Zatürre tedavisinde beslenme doğru ve dengeli bir şekilde yapıldığında hastalık daha hızlı bir şekilde tedavi olmakta ve daha kolay atlatılmaktadır. Hasta kısa zamanda kendini daha iyi hissetmektedir.

Zatürre hastalığı, akciğer dokusunda oksijeni alıp verme görevini yapan 'alveol' adı verilen keseciklerin iltihaplanması ile oluşan bir hastalıktır. Her yaşta görülmekle birlikte bebek, küçük çocuklar, 65 yaş üstü kişiler, bağışıklık sistemi düşmüş kişiler, doğuştan beyin ve solunum sistemi anomalileri ya da müzmin akciğer ve kalp rahatsızlığı olan kişilerde daha fazla görülmektedir.

Mikroplar, normal koşullarda bağışıklık sistemi ve bronşlarda bulunan önleyici mekanizmalar sayesinde hava keseciklerine kadar ulaşamazlar. Bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda ise virüs ve bakteri gibi mikroorganizmaların hava keseciklerine ulaşarak bu küçük hava keseciklerin iltihapla dolmasına yol açar. Akciğerlerde oluşan bu enfeksiyon, havayla dolu küçük akciğer keseciklerine iltihap hücrelerinin birikmesine ve buraya kan damarlarından gelen açık sarı sıvının dolmasına yol açar. İçleri serum sıvısı ve iltihap hücreleri ile dolan alveoller solunum fonksiyonlarını yerine getiremezler ve hasta da solunum yetmezliği görülmeye başlar.

Zatürre belirtileri; üşüme, yüksek ateş, titreme, öksürük, iştahsızlık, balgamda kan olması, paslı balgam, nefes almayla ve öksürmeyle meydana gelen şiddetli göğüs ağrıları, nefes darlığı, küçük çocuklarda kusma ve ishal gibi belirtilere yol açmaktadır.

Zatürre beslenme sırasında şu unsurlara önemle dikkat edilmesi gereklidir

Vücudun işleyişini yoracak metabolizmayı yavaşlatacak besinlerin alımı azaltılmalıdır. Kırmızı et, şarküteri ürünleri (Sucuk, sosis, salam gibi) işlenmiş gıdalar, şeker, bisküvi vs. Besinlerin kesinlikle tüketilmemesi gereklidir.

Zatürre beslenme sırasında sebze ve meyve içerikli doğal beslenme önemlidir. Sebze ve meyvelerde hastanın bağışıklık sistemini güçlendirecek, enfeksiyonlara karşı direncini artıracak çok önemli vitamin, mineral ve diğer doğal mineraller bulunmaktadır. Özellikle biber, domates, ıspanak, elma, kiraz, üzüm gibi sebze ve meyvelerin bol bol tüketilmesi, zatürre tedavisinde beslenme için çok büyük önemi vardır.

Zatürre beslenme sırasında çeşitli bitkilerden yararlanmak gerekir. Zatürre beslenme tedavisi için en önemli adımlardan biri de bazı bitkilerden yararlanmaktır. Özellikle kuşburnu, ginseng, çörek otu, meyankökü gibi bitkiler bu konuda zatürre hastalarının çokça yararlandığı bitkilerdir. Bu bitkilerin düzenli kullanımı ile birçok hasta da enfeksiyonların daha hızlı iyileştiği ve hastanın daha rahat bir şekilde hastalığı atlattığı bilimsel olarak kanıtlanmış ve gözlemlenmiştir.

Zatürre rahatsızlığı bulaşıcı olmakla beraber tehlikeli bir hastalıktır. Hasta olan kişiyle yakın temas hastalığın bulaşmasına neden olmaktadır. Bakteriler veya virüsler tek başına ya da damlacıklar içerisinde solunum yoluyla vücuda girerler. Hastanın öksürmesi, hapşırması ile kişinin bu havayı soluması ile mikroplar bulaşmaktadır. Aynı zamanda zatürre, gripten sonra da gelişebilmektedir.

Zatürreye yol açan bakterinin 90 tipi vardır. Ancak bunlar arasında rahatsızlığa en çok sebep olan 23 tip bakteri bulunmaktadır. Pnömokok aşısı zatürre hastalığına en çok sebep olan bu 23 tip bakteriyi içermektedir.

Zatürre beslenme ve tedavi ile hasta 1-3 hafta arasında iyileşmektedir. Tedaviye başlandıktan sonra genellikle birkaç gün içerisinde ateşi düşer ve hasta kendini ilk güne nazaran daha iyi hisseder. Muayene bulgularının ve akciğer filminin düzelmesi ise daha uzun zaman alır.
" } ] }