{ "title": "Zatürre Tedavisi", "image": "https://www.zaturre.gen.tr/images/zaturre-tedavisi.jpg", "date": "19.01.2024 01:08:51", "author": "Oylum", "article": [ { "article": "
Zatürre, bazı bakteriler nedeni ile ortaya çıkan, ateş, öksürük gibi belirtilere neden olan bir hastalıktır. Ayrıca zatürreye neden olan bakterilerin kana bulaşması ve bütün vücuda yayılması sonucu çok ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların en önemlisi menenjit hastalığıdır. Zatürre ufak çocuklarda ve ileri yaşlarda daha şiddetli seyreder ve sonuç ölüme kadar gidebilir.

Zatürre tanısı için hastada oluşan şikâyetler değerlendirilerek fiziki muayene yapılır ve büyük oranda tanı konulabilir. Muayene anında doktorun akciğerleri dinlemesi ile oluşan anormallik rahatlıkla fark edilebilir. Ayrıca akciğer filmi de tanı için önemli bir ayrıntıdır.

Zatürreye yakalanan hastalar için en uygun tedavi yöntemi öncelikle yatak istirahatidir. Yatak istirahati zatürre hastaları için mutlaka şarttır. Bu hastalık ile karşı karşıya kalan hastalarda hastalığın boyutuna ve türüne göre tedavi yolu izlenir.

Zatürre tedavisi hastada oluşan belirtilerin şiddetine göre farklılık göstermektedir. Eğer hastalık çok şiddetlenmemiş ise antibiyotik tedavisi ile hastalık kontrol altına alınabilir. Antibiyotik tedavisi hastaların rahatlaması için de önemlidir. Ayrıca antibiyotik tedavisine destek amacı ile öksürük şurubu ve balgam söktürücüler verilir. Bu tür ilaçlar doktorun reçetesi ile ve önerdiği dozlarda kullanılır. Uygulanan ilaçlar enjekte şeklinde ya da ağız yolu ile kullanılır. Ayrıca hastanın ilaç tedavisi ile doktor kontrolü altında olması gerekir.

Hastalık eğer çok ilerlemiş ise hastanın hastaneye yatması gerekebilir. İlerlemiş vakaların yaklaşık 10 gün kadar hastane ortamında zatürre tedavisi görmesi gerekir. Hastalığın gidişatına göre uygulanan tedavi süresi değişebilir. Gerekli olduğu durumlarda ve nefes darlığı sıkıntısı çeken hastalar için oksijen verilmelidir ve oksijene destek amacı ile nefes açıcı ilaçlardan yararlanılmalıdır. Oksijen ve nefes açıcı ilaçlar hastanın solunum sıkıntısı çekmesini önler.

Zatürre hastalığında uygun tedavi zamanında yapılmazsa, kişiyi ölüme kadar götürebilir. Zatürre hastalığı oldukça tehlikeli bir hastalık olduğu için hastalıktan korunma yollarına başvurmakta önemlidir. Zatürre aşısı ile hastalığa yol açan bakterilerden korunmak mümkün olmaktadır. Kişi zatürre aşısı sayesinde bakterilere karşı bağışıklık kazanır ve kazanılan bağışıklık uzun süre devam eder. Aşının etkisi 5 yıl kadar devam eder. Ancak daha sonra tekrar uygulanmasında yarar vardır. Özellikle riskli gruplar, çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi güçsüz olanlar mutlaka zatürre aşısı yaptırmalıdır.

Zatürreden Korunmak için
" } ] }