Zatürre hastalığı; bakterilerin yol açtığı, koyu balgamla, öksürükle ve yüksek ateşle kendini gösteren tehlikeli bir akciğer hastalığıdır. Bu bakterilerin sebep olduğu her 100 zatürre hastasından 5'i ölümle sonuçlanmaktadır. Ayrıca bu bakterilerin kana karışıp, bütün vücuda yayılmasıyla çok ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu hastalıkların başında menenjit gelir.
Hastada iştahsızlık, halsizlik, ağır bir baş ağrısı, kuru ve beyaz dil, boğaz ağrısı, kilo kaybı gibi belirtiler görülmektedir. Bu belirtiler aniden görüldüğü gibi kronik ve uzun süreli de kendini gösterebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olduğu için çocuklarda ve yaşlılarda bu hastalık ağır seyredebilir ve ölüme de yol açabilir. Zatürre hastalığının tedavisinde ağır bir antibiyotik kullanılması gerekir. Ayrıca bulaşıcı bir hastalık olduğu için kalabalık yerlerden, kapalı ortamlardan uzak durulması gerekir. Okullar zatürre hastalığının en çok görüldüğü yerlerden biridir.
- Baş dönmesi ve şiddetli baş ağrısı.
- Kaslarda ve boğazda ağrı olması.
- İdrar miktarının azalması ve çok su içme isteği.
- Yorgun ve dalgın bir halde olma.
- Endişelenme ve bayılacağını hissetme.
- Hızlı soluk alıp verme.
- Ateşin 39-40 dereceye kadar yükselmiş olması.
- Dudaklarda uçuk tarzı yaralar ve dudaklarda morarmalar meydana gelmesi.
- Soluk alıp verirken sırtta batma tarzında bir ağrı hissetme.
- Hırıltılı bir şekilde öksürüğün yanında koyu renkte balgam görülür.
- Vücut direncinin zayıf düşmesi, yorgunluk ve halsizlik görülmesi.
- Çok ilerlemiş şiddetli vakalarda koma hali görülebilir.
Bu belirtilerden birkaçı varsa bile mutlaka doktora gidilmelidir.
Zatürre hastalığına neden olan etmenler
- Bütün zatürre vakalarının yarısından sorumlu olan pnömokok türü mikroplardır. Pnömokok bakterisi nedeniyle oluşan zatürre, özellikle bağışıklık sistemini bozan herhangi bir hastalığı olan kişilerde böbrek, şeker hastalığı ya da karaciğer sirozu olanlarda ve yaşlı kişilerde ölümcül sonuçlara yol açabilir.
- Sıcağın etkisiyle bozulan gıdalar, kirli su ve içecekler de mikrop kaynağı olabilmektedir. Yaz aylarında sıcağın etkisiyle tüketilen soğuk yiyecek ve içecekler, boğazdaki normal bakteri florasının bozulmasına sebep olarak, fırsatçı mikropların istilasına yol açar ve hastalık oluşturabilir.
- Çevreyi kirleten gazlar zatürre hastalığına yakalanma riskini arttırmaktadır.
Zatürre hastalığının teşhisinde kan tahlili, akciğer filmi ve balgam incelemeleri yapılır. Zatürre tedavisinde bütün etken mikroorganizmaları kapsayacak geniş etki spektrumlu antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Ağır enfeksiyon geçiren hastalara birden fazla antibiyotik beraber kullanılabilir. Zatürreye yol açan bakterinin 90 türü vardır. Ancak hastalığa en çok sebebiyet veren 23 tür bakteri bulunmaktadır. Pnömokok aşısı bu 23 tür aşıyı içermektedir. Zatürre aşısı yıl boyunca her zaman yapılabilir.
21.01.2024 02:06:09